Bed & Breakfast Familie Ramakers
www.bb-ramakers.nl

onze omgeving ...
onze bed&breakfast

onze omgeving

tarieven

reserveren

routebeschrijving

contact of info

links

gastenboek


     
Swalmen bestaat uit drie kerkdorpen: Asselt, Boukoul en Swalmen zelf. Sinds 1 januari 2007 is Swalmen onderdeel van de gemeente Roermond.

Het dorp ligt in de slanke taille van Limburg, ingeklemd tussen de Maas en Duitsland, aan de rand van de Maasvallei en het Swalmdal, waardoor het schilderachtige riviertje de Swalm meandert en in Asselt in de Maas uitmondt. Dankzij de mooie natuurrijke omgeving is Swalmen zeer aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars en andere actieve recreanten. Door het groene karakter en de aanwezigheid van de nabij gelegen Maasplassen is Swalmen een uitstekende gemeente voor dag- en waterrecreatie.

Op het grondgebied van Swalmen liggen bijzonder aantrekkelijke landschapselementen. Gewezen kan worden op de uitgestrekte bossen en het Maas- en Swalmdal. Het bosgebied sluit aan op het Brüggener- en Elmpterwald in Duitsland. Het Swalmdal heeft een grote rijkdom aan plant- en diersoorten.

Aan de hand van de bij de VVV in Swalmen en Roermond te verkrijgen kaarten, kunnen wandelaars en fietsers de routes volgen door de bossen ten zuidoosten van Swalmen. Hier bevinden zich diverse monumentale trekpleisters, zoals kasteel Hillenraad en de kasteelboerderij Zuidewijk Spick. In het buitengebied kan de vakantieganger in het voorjaar kennis maken met de aspergeteelt. Ten oosten van Swalmen, in het natuurgebied Groenewoud, ligt het openluchtzwembad ‘de Bosberg’.

Het centrum van Swalmen zelf, wordt beheerst door de statige Sint Lambertuskerk en het Crasbornplein. Hier bevinden zich diverse winkels. Aan het marktplein en in de zijstraten ligt een keur aan horecazaken waar het ’s zomers op de gezellige terrasjes goed toeven is.

Swalmen kent een eeuwenoude historie. Het beste bewijs hiervoor leveren diverse fraaie en oude rijks- en gemeentelijke monumentale gebouwen, zoals de ruïne de Naborch en kasteel Hillenraad. Het van oorsprong Romaanse ‘Rozenkerkje’ in Asselt beheerst al vele eeuwen het beeld van dit maasdorpje. Schilderachtig gelegen op de hoge maasoever meerden er in het verleden de Noormannen af om de rijke binnenlanden te plunderen. De stille getuigen van de rijke geschiedenis van de streek zijn te zien in het kleine museum tegenover de kerk.

Het openbaar vervoer is uitstekend. De afstand tot Roermond bedraagt 5 kilometer terwijl de afstand tot Venlo 18 kilometer bedraagt. Swalmen is halteplaats aan de spoorlijn Roermond-Venlo en ligt direct aan de autoweg A73. Ook per bus zijn Roermond en Venlo heel goed bereikbaar.


Enkele foto's van onze omgeving:

Riviertje de Swalm

Kasteel Hillenraad

Kasteelboerderij Zuidewijk Spick

Zwembad 'De Bosberg'

Het Swalmdal met ruine Naborch

'Rozenkerkje' in Asselt

Het Molenhuis

Knooppuntenroute

De Swalmbrug

Een aantal rijksmonumenten van Swalmen nader belicht.

Kasteel Hillenraad
In het kerkdorp Boukoul, ligt het statige en voorname kasteel Hillenraad. Het is een sierlijk gebouw met vier hoektorens omringd met grachten. Hillenraad wordt voor het eerst genoemd in 1392. Verbouwingen en uitbreidingen hebben in de 17e en 18e eeuw plaatsgevonden. De toegangsweg naar Hillenraad leidt over een brug met vier bogen naar de voorburcht. Deze is gebouwd rond een ruim voorplein en bestaat uit drie vleugels. Het kasteel wordt bewoond door de grafelijke familie de Guerre-Wolff Metternich. Het kasteel is niet voor publiek toegankelijk.
In de omgeving van Swalmen liggen diverse monumentale boerderijen die uiterlijk het kenmerk van kasteel Hillenraad dragen. Het zijn pachtboerderijen die herkenbaar zijn aan de blauw-witte raamluiken en schuurpoorten. Blauw/wit is de kleur van het kasteel en als zodanig ook op de bijgebouwen te zien.

Zuidewijk Spick
Eveneens in Boukoul ligt het edelmanshuis ‘Zuidewijk Spick’. In zijn huidige vorm dateert deze kasteelboerderij waarschijnlijk uit de 17e en 18e eeuw. De "Spieker" (Spick,opslagplaats voor graan) werd voor het eerst genoemd in 1463. ‘Zuidewijk Spick’ ligt aan de Raaystraat en bestaat uit een hoog herenhuis en enkele woon- en dienstgebouwen, gebouwd rond een met maaskeien geplaveide binnenplaats. Deze vormen samen een rechthoekig omgracht complex. In het herenhuis bevindt zich een huiskapel met een barok altaar met calvariegroep en een beschilderde koepel.

H. Dionysiuskerk
Dit kerkje ligt in Asselt en wel op een van de meest mooie plekjes die Swalmen rijk is. Lange tijd is het bekend geweest onder de naam ‘rozenkerkje’, vanwege de ontelbare bloeiende rozen, die in de zomer de muren rondom het kerkje sierden. Een exacte bouwdatum van de kerk is niet te geven, omdat de bouw in verschillende periodes heeft plaatsgevonden.
Het oudste gedeelte – het vierkante schip naast de toren – is vroeg Romaans (11e eeuw) en opgetrokken uit keien. Aangrenzend ligt een ruimer schip, waarvan de buitenmuur aan de oostkant nog keimuurwerk uit de 11e eeuw vertoont, maar waarvan het grootste gedeelte in 1916 geheel vernieuwd is. In de muur aan de noordkant ziet men een hardstenen deurtje uit de 17e eeuw, dat inmiddels dicht gemetseld is. Westelijk, aansluitend aan het grote schip bevindt zich het ‘nieuwe’ gedeelte, dat gebouwd is tijdens de laatste restauratie in de jaren 1916/1917. Dit gedeelte bevat het priesterkoor met aansluitend links de sacristie en rechts de kinderkapel. Hierboven treft men respectievelijk de orgelgalerij en het gravenkoor aan. Dit laatste is een soort loge voor de grafelijke familie Wolff Metternich.
Eveneens uit de jaren 1916/1917 stamt de krypte, die onder het priesterkoor ligt. De toren werd gebouwd omstreeks 1550, nadat de oorspronkelijke toren, die aan de westkant (kant van de Maas) was gelegen, onder druk van het hoge Maaswater instortte. Ook het interieur van de kerk is zeer de moeite waard. Bijzonder is het doopvont, dat een Romaans vorm en versiering heeft. In de kinderkapel bevindt zich een prachtige wandschildering. In de krypte is een muurschildering genaamd ‘de Hel’.

Museum Asselt
Het Volkskundig en Oudheidkundig museum is gevestigd in het voormalig bak- en koetshuis van de Asselter Hof. Dit was het eigendom van de graaf Wolff Metternich van Hillenraad. Als resultaat van de onderhandelingen van pastoor Pinckers (1920-1939) met de graaf kon deze ruimte als museum worden ingericht. In deze historische ruimte is een fraaie collectie volkskundige en oudheidkundige voorwerpen samengebracht.
In het museum wordt o.a. inzichtelijk gemaakt:
- het verleden (van de mens vanaf het stenen-tijdperk en van de natuur via baggervondsten)
- de levensomstandigheden van rijk en arm (hoog gekwalificeerde gebruiksvoorwerpen naast primitieve imitatie)
- verschillende levensopvattingen (m.n. Christendom, Jodendom, vrijmetselarij)
- diversiteit van beroepen (van klompenmaker tot goudsmid)
- vrije-tijdsbesteding (van hoogwaardige kunst en eenvoudige huisvlijt tot en met jachtattributen).
De grote bijzonderheid is dat al de getoonde voorwerpen uit Midden-Limburg of de directe omgeving afkomstig zijn. Het museum omvat een zeer aansprekende collectie wapens alsmede vuurstenen bijlen, urnen, spinklosjes, huisraad uit de romeinse tijd. Ook zijn te bezichtigen fossielen uit het Carboon: botten, kiezen en slagtanden van mammoet, oeros en steppewisent. Het museum biedt voor elk wat wils. Het is mogelijk er uren in door te brengen om te zien hoe onze voorouders leefden en wat ze gebruikten.


Klik hier voor meer informatie over onze omgeving.